Is Integromat een goed alternatief voor Zapier?

Is Integromat een goed alternatief voor Zapier?

Integromat is een automatiseringsplatform dat veel overeenkomsten heeft met Zapier. Er zijn echter een aantal functies die Integromat uniek maken. En, niet onbelangrijk, de kosten van Integromat zijn een stuk lager, en het gratis basisplan is zeer royaal.

Onder de automatiseringstools is Zapier momenteel marktleider. Zapier bestaat al lang en heeft integraties met het grootste aantal apps. Desondanks is Integromat een snelgroeiend alternatief dat aan populariteit wint.

Als je net begonnen bent met het gebruik van een automatiseringstool in je bedrijf, of als je een Zapier-gebruiker bent die overweegt om over te stappen naar Integromat, dan is het verstandig een aantal details door te nemen.

integromat dashboard

Wat is Integromat?

Integromat is een tool voor automatisering. Het beschrijft zichzelf als de “lijm van internet”, en het is een manier om verschillende apps met elkaar te verbinden zodat ze gegevens met elkaar kunnen uitwisselen.

Je kiest een ‘trigger’ voor je automatisering. Dit is een bepaalde gebeurtenis in de app waarmee je verbinding maakt. Het toevoegen van een nieuw product aan je Shopify website kan bijvoorbeeld als ‘trigger’ functioneren. Vervolgens voeg je één of meerdere zoek-, actie- of filterstappen toe. Deze, samen met verschillende ingebouwde Integromat-functies, stellen je in staat dingen te doen met de gegevens die je van de trigger-app krijgt en dingen te laten gebeuren in andere apps.

Een eenvoudig voorbeeld: wanneer je een nieuwe bestelling ontvangt in Shopify, kan Integromat een factuur in Xero maken en vervolgens een Gmail-bevestiging naar de klant sturen.

integromat scenario

Wat zijn de voordelen van het gebruik van een tool als Integromat?

Het gebruik van een automatiseringsplatform zoals Integromat heeft drie belangrijke voordelen voor uw bedrijf:

 • Je bespaart geld. Integromat neemt de noodzaak voor handmatige gegevensinvoer en -verwerking weg, waardoor je op personeelskosten kunt besparen.
 • Je werkt sneller. Het verwerken van zaken als vragen, tickets voor klantenondersteuning en bestellingen gebeurt automatisch en direct met Integromat, wat betekent dat het werk sneller wordt afgerond en je klanten gelukkiger zijn.
 • De gegevensinvoer zal nauwkeurig zijn. Voor bijna elk bedrijf is het een must om ervoor te zorgen dat gegevens nauwkeurig tussen systemen worden ingevoerd. Integromat zorgt hiervoor.

Hoeveel kost Integromat in vergelijking met Zapier?

De tariefplannen van Integromat steken erg gunstig af bij die van Zapier

Enkele opmerkingen:

 • Het gratis plan van Integromat is erg genereus in vergelijking met dat van Zapier. Het enige echte dat beperkt is, is het aantal taken dat u elke maand kunt gebruiken (1.000 vergeleken met 100 voor Zapier).
 • Integromat beperkt niet welke apps u kunt gebruiken of hoeveel stappen uw scenario’s kunnen hebben, wat betekent dat complexe automatiseringen mogelijk zijn, zelfs op lagere plannen.
 • Integromat meet zijn gegevensoverdracht (afbeeldingen en tekst) in tegenstelling tot Zapier, dus het is iets om te overwegen als uw automatisering te maken heeft met bestanden en afbeeldingen.
 • Integromat biedt ondersteuning, maar het is niet 24/7 zoals Zapier en prioriteitsondersteuning wordt alleen aangeboden voor hogere plannen.
 • De plannen van Integromat zijn per taak veel goedkoper uit dan die van Zapier. Dus als je processen veel stappen hebben, is Integromat de goedkopere optie.

Welke functies heeft Integromat die Zapier niet heeft?

Integromat kan worden geïntegreerd met honderden apps, terwijl Zapier kan worden geïntegreerd met meer dan 2.000 apps. Dat gezegd hebbende, bijna alle ‘grote’ apps zijn gedekt, en er zijn ook opties om apps toe te voegen die dat niet zijn.

De voordelen van Integromat ten opzichte van Zapier zijn onder meer:

 • Integromat heeft meer diverse foutafhandeling dan Zapier.
 • Integromat geeft u de mogelijkheid om stappen in uw automatisering te herschikken en te kopiëren.
 • Integromat maakt een meer gedetailleerde planning van uw automatiseringen mogelijk
 • Integromat maakt het mogelijk om meerdere stukjes data uit een bron te vinden / op te halen en deze te herhalen. Dit is alleen mogelijk in Zapier met een tijdelijke oplossing.

Is Integromat gemakkelijker te gebruiken dan Zapier?

Een van de grootste verschillen tussen Zapier en Integromat is de visuele editor. De gebruikersinterface voor automatisering van Integromat is gebaseerd op ‘drag & drop’ – in tegenstelling tot Zapier – wat sommige mensen gemakkelijker te gebruiken vinden. Je bouwt uw automatiseringsstromen door verschillende stappen toe te voegen, in te delen en met elkaar te verbinden.

Een groot voordeel hiervan – in tegenstelling tot Zapier – is dat je stappen gemakkelijk kunt herschikken, multi-path flows kunt bouwen en zelfs extra stappen kunt dupliceren en kopiëren – iets dat het onderhouden van complexe automatiseringen veel eenvoudiger maakt.

Een nadeel van Integromat in vergelijking met Zapier, is dat Zapier een veel grotere gemeenschap heeft. De gemeenschap rondom Zapier maakt allerlei handleidingen en video’s die je op weg kunnen helpen als je voor het eerst aan de slag gaat met automatisering. De gemeenschap rondom Integromat is kleiner, en gaat uit van een grotere expertise van Integromat-gebruikers. Dit kan het voor de beginner lastig maken om snel goed werkende automatiseringen te maken.

Kortom, Integromat is makkelijk in het gebruik door de visuele interface, maar Zapier biedt meer kant-en-klare oplossingen die meteen te gebruiken zijn.

© Creatieve starters
hallo [at] creatievestarters.nl